Magyar Egyházzenei Fórum

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

Magyar Egyházzenei Fórum

A Kincses Kolozsvár Egyesület és a budapesti Auris Művészi Ügynökség hagyományteremtő szándékkal szervezi meg 2022. augusztus 13‒17. között az első Kárpát-medencei Magyar Egyházzenei Fórumot. Az ötnapos rendezvénysorozat a Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényeként valósul meg, tíz kolozsvári templomban. Célja a rendszerváltást követő magyar egyházi zeneszerzők alkotásainak népszerűsítése a széles nagyközönség számára.

Az április 10-i sajtótájékoztató házigazdája, Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke Kovács István unitárius püspök nevében is köszöntötte a megjelenteket. Meggyőződése szerint üzenetértékkel bír, hogy az egyházzenei fórum a magyar történelmi egyházak védnökségét élvezheti, és egyben az egyházi zene iránt érdeklődő Kárpát-medencei közönség egészének szól.

A két éve szerveződő rendezvénysorozat eredetileg a karácsonyi vagy a húsvéti ünnepkörnek lett volna a része, ám a világjárvány következtében – kényszerűségből, de jelentőségéhez méltó módon – a Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényévé vált.

A Magyar Egyházzenei Fórum művészeti vezetője, Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, karmester felhívta a figyelmet arra, hogy korunk átalakuló viszonyai közt sokan csak a templomban találkozhatnak magasabb művészi fokú zenével, templomaink felelőssége tehát igen nagy. Az egyházi zene művelőinek szembe kell szállniuk az általánosan tapasztalható értékválsággal, és a műfaj hagyományaihoz méltó zenei élet megteremtésén kell munkálkodniuk.

A rendszerváltozást követően azonban a magyar zeneszerzők – talán Európa-szerte is egyedülálló – magas színvonalú repertoárral jelentkeztek. Ám ezek a műalkotások igen nehezen érik el célközönségüket, a papságot és a vallásos közösségeket. „Teremteni kell tehát egy fórumot, ahol az egyházi zenének elkötelezett művészek bemutathatják ezeket az alkotásokat, ahol létrejöhet a találkozás szerzők, előadók, karnagyok, papság és gyülekezet között. Ez lehetne akár az »igazság órája«, alkalom a művek értékeinek felismerésére” – mondta. Álláspontja szerint büszkék lehetünk a magyar zeneszerzők teljesítményére.

Potyó István karnagy, a Szent Cecília Kórus művészeti vezetője a nemrég felújított főtéri Szent Mihály-templomban tartott nagy sikerű koncertet idézte fel, és az egyházzenei fórum kolozsvári helyszíneit, illetve tervezett koncepcióját ismertette. Az érdeklődő közönség a végleges eseményekről májusban tájékozódhat a Kincses Kolozsvár Egyesület honlapján és Facebook-oldalán.

A virágvasárnapi koncert előtt Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője a hiánypótló esemény jelentőségét emelte ki, mondván, hogy egy olyan korszakot hoz közelebb hozzánk, mely enélkül ismeretlen maradna a nagyközönség számára. „Feltárul egy kincses fiók a kincses városban”fogalmazott.

A Magyar Egyházzenei Fórum a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kultúráért Felelős Államtitkárság támogatásának köszönhetően jöhet létre.

 

augusztus 13 2022

Részletek

Kezdés: 2022. augusztus 13.
Vége: 2022. augusztus 17.
Ár: Ingyenes
Címkék:,

Helyszín

Kolozsvár

Szervezők

Kincses Kolozsvár Egyesület
Telefon: 0364-103-548
E-mail:
Honlap: Látogassa meg a szervező honlapját.
Auris Művészeti Ügynökség
Telefon: 3626 336 183
E-mail:
Honlap: Látogassa meg a szervező honlapját.