Kolozsvári Magyar Napok

A Kolozsvári Magyar Napok az elmúlt években bebizonyította, hogy Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljaként nem csak egy évről évre egyre nagyobb tömegeket vonzó programsorozat, hanem egyben az erdélyi és Kárpát-medencei magyar kulturális élet seregszemléje is. Korábban a több száz programon és több tucat fesztiválhelyszínen résztvevők megismerkedhettek saját kulturális kincseinkkel, rég nem látott ismerősökkel találkozhattak, s a bő egy hét során közösen vehettek részt a legkülönbfélébb programpontokon. A különböző rendezvények sokszínűsége évről-évre bizonyította: fejlődő, életerős és értékteremtő közössége vagyunk a Kárpát-medencének.

Várkert Fesztivál

A Kincses Kolozsvár Egyesület és a Traditio Transylvanica Alapítvány közös rendezvénye a Kolozsvár mellett található gyalui várkastély parkjában évről évre óriási sikernek örvend. Az esemény családbarát, napközben a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a rendezvény szervezői, az estéket pedig neves zenei fellépők teszik feledhetetlenné.

Donaton

A legenda szerint közel 400 évvel ezelőtt a Hója-erdőnél legeltető Donát egy éjszaka felfigyelt a Törökvágásnál Kolozsvárra felé közeledő török seregre. A hős pásztor lélekszakadva futott be a városba, egyenest a városházára. Éppen csak annyi ideje maradt, hogy riassza a város lakóit, ezt követően a nagy megerőltetéstől holtan rogyott össze. Neki köszönhetően a katonaságot hamar összetrombitálták, s elűzték az törököket Kolozsvár falai alól. Az út, melyet az önfeláldozó Donát pásztor megtett, ma is a nevét viseli. A Kolozsvári Magyar Napok keretében az ő emlékét idézzük meg a KMN – Donaton Futóversenyen.