Várkert Fesztivál

A 2015-ben létrehozott Várkert Fesztiválnak ideális helyszínt kínál a Kolozsvártól 17 kilométerre található gyalui várkastély parkja: elég közel van ahhoz, hogy könnyen megközelíthető legyen a kincses városból vagy Kalotaszeg településeiről, de elég távol ahhoz, hogy a nagyváros zajától mentes, üdítő természeti környezetet biztosítson a látogatóknak. A fesztivál sajátossága család- és gyermekbarát jellege, így nem csoda, hogy a kolozsvári, illetve Kolozsvár környéki családok kedvenc nyári, a majálisok hangulatát idéző programpontjává vált.
A gyalui reneszánsz stílusú várkastély regényes történelme csak tovább fokozza a térség vonzerejét, hiszen a királyi, fejedelmi és püspöki rezidenciaként is szolgáló kastély ódon falai a régmúlt időkről mesélnek, amit ma már csak a történelemkönyvekből és a regényírók elbeszélései alapján ismerhetünk meg.

Az itt megszervezett Várkert Fesztivál a természeti és a történelmi környezetet figyelembe véve egyszerre nyújt felhőtlen szórakozást, a képzelőerőre is ható kirándulást, közösségi találkozási helyet és az összetartozás élményének megtapasztalását.