Aáry-Tamás Lajos
Jogász, egyetemi oktató, az oktatási jogok biztosa

Aáry-Tamás Lajos
Jogász, egyetemi oktató, az oktatási jogok biztosa

Dr. Aáry-Tamás Lajos laudációja

Dr. Aáry-Tamás Lajosnak, Magyarország oktatási biztosának, a Kincses Kolozsvárért-díj idei kitüntetettjének méltatói úgy jellemzik személyét, hogy „elkötelezett a jó célok támogatásában”. Mi is úgy ismerjük őt, hogy nem a reflektorfényt keresi, hanem a valós problémákra figyel, és ott segít, ahol csak lehet.
Alig egy hónapja járt ismét Kolozsváron, akkor a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának évfordulós ünnepségén vett részt fővédnöki minőségben. Az intézménynek nyújtott támogatása egy olyan területen jelent hathatós segítséget, amely Romániában továbbra sem tartozik a prioritások közé: a fogyatékkal élők egyénre szabott oktatása, társadalmi integrációja, esélyegyenlősége. A Kozmutza-intézet csak egyike kolozsvári „kötődéseinek”. Több erdélyi ifjúsági rendezvény patrónusa, és évek óta fontos szerepe van a Kolozsvári Magyar Napok megszervezésében – szintén egyféle „fővédnöki” minőségben. Kapcsolatrendszerével nagyot lendített a jövőre 10 éves jubileumát ünneplő Kolozsvári Magyar Napokon abban, hogy Erdély egyik legnagyobb rendezvényévé fejlődhessen, a most átnyújtásra kerülő kitüntetés elsősorban ezért köszönet. Az oktatási jogok biztosa egyedülálló jogintézmény nem csak Magyarországon, hanem európai uniós viszonylatban is. Aáry-Tamás Lajos egy olyan terület meghatározó tisztségviselője, amely Romániában kevés figyelembe részesül. Személye hozzájárul ahhoz, hogy az erdélyi közvélemény is érzékennyé váljék e téma, a fiatalok oktatással kapcsolatos jogai iránt. Jól tudjuk, mennyire fontos ez, hiszen ebben az elavult, poroszos iskolarendszerben a fiatalok nem érzik magukat jól, nem sikerül kiteljesedniük. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, gyermekbarát, a fiatalokban partnert látó, a diákok felé empátiával forduló oktatási rendszer szükséges, amelynek kialakításában a jognak is kitüntetett szerepe van. Ezért fontos az oktatási ombudsman szerepe, és ennek jelentőségét Magyarország idejekorán felismerte, ezért is emelte ki az általános ombudsman feladatköréből.

Dr. Aáry-Tamás Lajos tősgyökeres erdélyi. 1967-ben született Marosvásárhelyen, a középiskolát is itt végezte. 1996-ban a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. Egyetemi évei alatt a Bibó István Szakkollégium tagja volt, 1993-tól politológiát is hallgatott. Alapítóként vett részt az első Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. 1996-tól, az egyetem elvégzése után a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa felkérésére az ombudsman munkatársa, ahol elsősorban oktatási kérdésekkel foglalkozott. A Pro Minoritate című kisebbségi lap szerkesztője, az ELTE oktatója. Nős, négy gyermek édesapja.
Gratulálunk a díjhoz, a Kincses Kolozsvárért elismerése jó kezekbe kerül, a Kolozsvári Magyar Napok, a kolozsvári magyarok egyik budapesti nagykövetéhez.

Amennyiben tetszett a cikk, támogasson minket. Megteheti ide kattintva.

Comments

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük