Brendus Réka
A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője

Brendus Réka
A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője

Brendus Réka laudációja a Kincses Kolozsvárért-díj átadása alkalmából

Brendus Réka Kolozsváron született, általános iskolai és líceumi tanulmányait Felsőbányán és Nagyenyeden végezte. 1997-ben szerzett oklevelet a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 1997-től az ELTE BTK román tanszéke óraadó tanáraként, a Magyar Rádió külsős munkatársaként és tolmács-fordítóként dolgozott. 2001 és 2006 között az Ifjúsági és Sportminisztérium (majd Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium) határon túli ifjúsági ügyekért felelős szakreferense volt. 2006 és 2009 között fordítóként dolgozott, míg 2009–2010 között az Edu-Coop Pedagógiai Intézet irodavezetője volt. 2010 óta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, majd a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságán az Erdélyi Osztály főosztályvezető-helyettese.

Mint ahogy szakmai pályájának vázlatos ismertetőjéből is kiderül, Brendus Réka közel két évtizede él Budapesten, de munkája révén is mindig kapcsolatban maradt Erdéllyel.  

Brendus Réka egyike azoknak a személyiségeknek, akik a legelső pillanattól kezdve hittek a Kolozsvári Magyar Napok sikerében. Erdélyiségéből adódóan átérezte a Mátyás király szülővárosában élők természetes igényét a közös ünneplésre, az összetartozás megtapasztalására és a sokszínű kulturális értékek megélésére. Jól tudja, milyen lélektani hatást gyakorolt a kolozsvári magyarokra a kommunizmust mintegy másfél évtizeddel meghosszabbító funari korszak, és miért volt szükség egy katarzissal felérő, reményt hozó élményre, a bizalom újraépítésére, az összefogás lehetőségének megteremtésére. Brendus Réka itt volt a legelső ilyen katartikus pillanatkor, és azóta minden évben velünk ünnepel. De nem csak Kolozsvárra jár rendszeresen haza, hanem amikor csak teheti, ott van minden Erdélyben megszervezett eseményen, megmozduláson. Folyamatosan jelen van, az erdélyi magyar társadalom része, velünk együtt gondolkodik arról, hogyan lehet ezt a közösséget megőrizni, fenntartani, erősíteni. Bárhol fejtse ki tevékenységét, ő mindenhol megmaradt Erdély jövőjéért munkálkodó erdélyinek.

A Kincses Kolozsvárért-díjjal szeretnénk hálánkat kifejezni mindenkori segítő- és tettrekészségéért, fáradhatatlan munkájáért, önzetlenségéért, nemcsak a kolozsváriak, hanem az erdélyi magyarok közössége nevében.

Amennyiben tetszett a cikk, támogasson minket. Megteheti ide kattintva.

Comments

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük