Kolozsvári Képesnapok – Mátyás király születésnapja

Kolozsvári Képesnapok – Mátyás király születésnapja

Mátyás király születésnapja alkalmából a Kincses Kolozsvár Egyesület szeretne mindenkit megajándékozni néhány múlt századi képeslappal, amelyek az „Igazságos király” kultuszához kötődnek.

1443 február 23-án, 580 éve született Hunyadi Mátyás, Kolozsvár leghíresebb szülöttje. Kincses városunk egyik legfontosabb történelmi épülete, az “Igazságos király” szülőháza ma is áll a Bocskai utcában. Falán Pákey Lajos tervezte emléktábla látható, amelyet 1889. szeptember 2-án Jókai Mór és Orbán Balázs részvételével lepleztek le.

Az egyesület útjára indítja a Kolozsvári Képesnapok sorozatot, amely kincses városunkhoz kötődő régi képes levelezőlapokat mutat be ciklikusan az érdeklődőknek. A sorozat elsőként megjelenő példányai Hunyadi Mátyás születésnapja alkalmából a király kultuszához kapcsolódnak. Az elkövetkező hetekben, hónapokban ciklikusan bemutatandó képeslapok városunk számos híres, ismert és rejtettebb, ismeretlenebb helyszínét, épületét ábrázolják. A levelezőlapokon gyakran feltűnik megjelenésük ideje, postabélyegzésük dátuma, de bárki több információt, a lapok mögött rejlő történetet ismer, bátran ossza meg velünk!

Szeretettel hívjuk Kolozsvár közösségét arra a játékra, hogy újra alkossa, lefényképezze, lerajzolja és elküldje nekünk a lapokon szereplő nevezetes helyeket, épületeket, kilátókat. A Kincses Kolozsvár Egyesület facebook és instagram oldalán közzétesszük az újraalkotott képeslapokat!

A képen a Fadrusz János által tervezett bronzból öntött Mátyás fej látható, amely a visegrádi Mátyás király múzeumban található. A budapesti Képzőművészeti Alap Kiadóvállalatának képes levelezőlapja, kiadásának ideje az 1900-as évek eleje.
Gergely Balázs gyűjteményéből.
Képes levelezőlap, melyen archív felvétel látható a király Bocskai utcában álló szülőházáról, “Mátyás-Király születésháza„ felirattal. A postabélyegzőn szereplő keltezés 1909, kiadásának ideje az 1900-as évek eleje.
Gergely Balázs gyűjteményéből.
Akvarell Mátyás király szülőházáról, Tibai-Takáts János, A magyar nemzet nagyjainak szülőházai című festménysorozatából, kiadásának ideje az 1900-as évek eleje.
Gergely Balázs gyűjteményéből.
Metszet Mátyás király szülőházáról, kiadásának ideje ismeretlen.
Gergely Balázs gyűjteményéből.
 
   “Üdvözlet Kolozsvárról” című képes levelezőlap, a Mátyás szülőházára 1889-ben kihelyezett, Pákey Lajos tervezte emléktábláról. A postabélyegzőn szereplő keltezés 1908, kiadásának ideje az 1900-as évek eleje.
Gergely Balázs gyűjteményéből.
Képeslap Fadrusz János kolozsvári Mátyás király szobrának tervéről, még a felállítás előtt, kiadásának ideje az 1900-as évek eleje.
Gergely Balázs gyűjteményéből.

Amennyiben tetszett a cikk, támogasson minket. Megteheti ide kattintva.

Comments

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük