Németh Zsolt
Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke

Németh Zsolt
Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke

Tisztelt hölgyeim és uraim, a kincses város kedves magyar napos közönsége!

Nehéz feladatot bízott rám a Kincses Kolozsvár Egyesület kuratóriuma: méltassam Németh Zsolt politikus barátunkat a Kincses Kolozsvárért díj odaítélése alkalmával. A feladat megtisztelő, ugyanakkor a rendelkezésemre álló időkeretben óhatatlanul csak torzóként teljesíthető.
Az életrajzi adatok a laudáció egyszerűbb részét képezik: erdélyi felmenőkkel is rendelkező közgazdász, akit a nyolcvanas évek Moldva-járásáért kitilt a kommunista önkény. A Fidesz alapító tagja, 1990 óta a magyar országgyűlés parlamenti képviselője, több alkalommal a külügyminisztérium államtitkára. És ami számunkra legfontosabb: a Fidesz kisebbségi csoportjának megszervezője, amelynek jelentős szerepe volt a párt határon túli politikájának meghatározásában. Ott van az Orbán-kormányok nagy határon túli programjainak genezisénél: a Sapientia egyetem létrehozásánál, a Magyar igazolvány és az oktatási-nevelési támogatás megítélésénél, majd a könnyített honosítás megalapozásánál. Kezdetektől fogva az euroatlanti integráció híve, hiszen meggyőződése, hogy a határon túli magyarok gondjai csak európai kontextusban értelmezhetőek, és az előremutató európai gyakorlathoz hasonlóan oldhatók meg.
Személyében a Kolozsvári Magyar Napok egyik legfontosabb magyarországi támogatóját tisztelhetjük. Felismerte a rendezvény fontosságát, hitt a kezdeményezés sikerében, és talán a Kolozsvári Magyar Napok szervezőinél is jobban tudta, hogy a rendezvény modellértékű lesz, hiszen identitásunk kultúra általi megélése, értékeink felmutatása az erdélyi magyarok egyetemes igénye. Sok magyar napos rendezvény köthető személyéhez, az ideiek közül talán a számára oly kedves csángók festőművésze, Antal Imre kiállítását emelném ki, hiszen ennek anyaga javarészt saját gyűjteményéből származik.
A lexikális adatok mellett engedjék meg, hogy egy személyes gondolattal is kiegészítsem mondandómat. Kevés, egyre kevesebb olyan politikus van ma a közéletben, akiről előre tudjuk, mit fog egy adott kérdésben képviselni, hiszen az értékrendjéből, habitusából, eddigi tevékenységéből következik. Aki tudja, hogy a polgári világ nem politikai termék, mint ahogyan a kárpát-medencei magyar összefogás sem szavazatszerző szófordulat. Németh Zsolt barátunk ilyen, méghozzá a konok, kitartó fajtából – ezért is döntött úgy a Kincses Kolozsvár Egyesület kuratóriuma, hogy neki ítéli az idei egyik Kincses Kolozsvárért Díjat.
Kedves Zsolt, csak így tovább, mert így szeretünk!


Székely István

Amennyiben tetszett a cikk, támogasson minket. Megteheti ide kattintva.

Comments

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük